Dešavanja

 

Centar za bioetičke studije u saradnji sa UNESCO Katedrom za bioetiku za Evropu organizuje prvu tribinu u novoj sezoni koja će biti održana u Kolarčevoj zadužbini, u petak 10.11.2017. u 18.00 časova.  Naslov tribine je “Etika prilagođavanja pola”, a govornici će biti: doc. dr Jelena Simić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Jelena Vidić, psihološkinja, i Kristijan Ranđelović iz organizacije XY Spectrum.


 

 

Održano prvo predavanje u okviru ciklusa

”Moralna i zakonska prava životinja”

 

Centar za bioetičke studije u saradnji sa Filozofskim fakultetom organizuje ciklus predavanja ”Moralna i zakonska prava životinja”. Cilj ovih tribina je da se ispita moralni status životinja i u vezi sa tim njihov zakonski status. Prvi govornik na tribini bio je dr Igor Živanović, naučni saradnik Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je održao predavanje ”Gradivni blokovi morala: altruizam, empatija i saradnja”. Početnom tezom da evoluciono poreklo čoveka ima ulogu u profilisanju morala, te definisanjem onoga što se obično smatra nužnim i dovoljnim za moralno postupanje, Živanović je, oslanjajući se na eksperimentalnu evidenciju i proučavanje kooperativnog ponašanja dece i šimpanzi, razmotrio da li primati imaju ono što Frans de Val zove gradivnim blokovima morala. Zaključak dr Živanovića je da iako šimpanze poseduju neke od ”gradivnih blokova” morala, moral je ipak karakterističan za čoveka.

Koje su implikacije ovog stanovišta i da li čovek, kao vrsta za koju je karakteristično moralno ponašanje, treba da prizna neka moralna prava životinjama razmatraće se na narednim tribinama.

Pored filozofskih, u ovu tematiku su uključena i brojna pravna, ali i medicinska pitanja. Da li su zakoni o zaštiti životinja efikasni? Da li je pravo na život ili, pak, pravo na ugodan život osnovno pravo svih životinja? Da li je ishrana životinjskog porekla nužna za opstanak čoveka? Da li je biljna ishrana zdrava za trudnice i plod?


 

1.jpg

Centar za bioetičke studije u saradnji sa UNESCO Katedrom za bioetiku za Evropu i Institutom društvenih nauka 29. juna 2017. organizuje predavanje dr Sonje Pavlović, pod nazivom “Genska terapija u novoj eri editovanja genoma: CRISPR/Cas9 tehnologija”. Predavanje će se održati u Velikoj sali Instituta društvenih nauka, Kraljice Natalije 45.


 

1.jpg

Centar za bioetičke studije u saradnji sa UNESCO Katedrom za bioetiku za Evropu i Institutom društvenih nauka 22. juna 2017. organizuje predavanje dr Maje Stojiljković, pod nazivom “Molekularna genetika i genomika u medicinskoj praksi”. Predavanje će se održati u Velikoj sali Instituta društvenih nauka, Kraljice Natalije 45.


 

1 (1).jpg

Centar za bioetičke studije u saradnji sa UNESCO Katedrom za bioetiku za Evropu i Institutom društvenih nauka 15. juna 2017. organizuje predavanje dr Jelene Arsić, dr Jelene Jerinić i dr Jelene Simić, pod nazivom “Obavezna ili preporučena vakcinacija: Pravni aspekti vakcinacije dece u Srbiji”. Predavanje će se održati u Velikoj sali Instituta društvenih nauka, Kraljice Natalije 45.


 

Centar za bioetičke studije (CBS) 19. oktobra obeležava Svetski dan bioetike programom koji je isti u svim evropskim zemljama. Prva aktivnost koju CBS realizuje je debata na temu ravnopravnosti, jednakosti i pravednosti u bioetici. Svi oni koji su zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na mail konkurscbs@yahoo.com tako što će poslati svoju biografiju i kratko obrazloženje zašto smatraju da su ova pitanja važna. Rok za prijavu je 5. jun, a oni koji prođu selekciju biće naknadno obavešteni. Debata će biti organizovana 20.6.2017. godine u Domu omladine. U oktobru će, pored svečane akademije biti organizovana izložba fotografija. U obeležavanju Svetskog dana bioetike pored zaposlenih biće uključeni i praktikanti CBS.


 

Advertisements